Merhaba;
Zaman ne kadar hızlı geçiyor. Openshift konusunda iki makale yazmıştım. Tarihlerine baktım. 2018. Teknoloji söz konusu olduğunda 3 ay bile çok uzun bir zaman. Bu nedenle Openshift hakkında yeni bir yazı yazmam gerektiğini düşündüm. 2018’de yazdığım yazılarımda “minishift” ile kendimize test ortamı oluşturmuştuk, örnek pratik çalışmalar yapmıştık. Bugün ise “code-ready” konteyner kurulumlarını yapacağız. “Code-ready” konteyner yapısı, Openshift 4 kümesi (“cluster”) üzerinde geliştirme ve test çalışmalarınız için, RHEL VM olarak sunulmaktadır. Linux, macOS ve Windows 10 üzerinde desteklenmektedir.
“Code-ready” konteyner yapısını RHEL 8.2 üzerinde göstereceğim.
“su -c ‘yum install NetworkManager’” paketinin sisteme yüklenmesi gerekiyor. Aşağıda gördüğünüz gibi bizim sistemimizde yüklü.
“Codeready” konteyner yapısının çalışabilmesi için minimum aşağıda olan kaynaklara sahip olmamız gerekiyor. Aksi halde setup aşamasını geçmenize izin vermiyor.
4 virtual CPUs (vCPUs)
9 GB of free memory
35 GB of storage space
https://cloud.redhat.com/openshift/install/crc/installer-provisioned adresinden “code-ready” konteyneri indirmemiz gerekiyor.
Openshift’in geliştiriciler, IT operasyonlarını yürütenler/yönetenler ve iş liderleri için sağladığı faydalar çok açıktır. İlk olarak, Openshift platformu kesinlikle geliştiriciler düşünülerek oluşturulmuş bir yapıdır. Asıl işlerini yapabilmeleri için herhangi bir şekilde altyapı konusunda yoğun bir öğrenme sürecine girmelerine gerek yoktur. Daha önemlisi sistem, network, storage yapısının hazır olmasını beklemelerine de gerek yoktur. Zaten hepsini altyapı olarak içeren bir platform üzerinde çalışma konforuna sahipler. Operasyonu yürüten arkadaşlar da, pek çok farklı altyapıyı (on-prem, cloud) tek bir platform üzerinde birleştirebilmekte, ihtiyaç duyulan ortamların hızlıca sağlanabiliyor olması ve yönetim kolaylığıyla geliştiricilere ve kendilerine iyi bir deneyim sunabilmektedirler. Iş liderleri ise, yeni servisleri ve ürünleri çok daha hızlı pazara sunabilmektedir.
Belirtmem gereken önemli bir konu, Openshift’in asla Kubernates olarak düşünülmemesi gerekliliğidir. Bir otomobil düşünelim. Otomobilin moturu elbette önemli ama iyi bir otomobil için sadece motoru yeterli olmayacaktır. Daha pek çok fonksiyon, tool, özellik ile aracın oluşturulması, zenginleştirilmesi, maksimum konforü ile çekici hale getirilmesi gerekir. Kubernates bir aracın motoru ise, Openshift, aracı tüm varlığıyla ifade eder.
“Code-ready” için gerekli paketleri indirdik.
“tar.xz” uzantılı dosyamızı aşağıdaki gibi açtık.
Paket ile gelen Openshift versiyonu, aşağıda görüldüğü gibi 4.5.9.
“crc setup”, kullanabilecek en az 9 GB memory var mı kontrolünü yapıyor. Ek olarak normal bir kullanıcı ile kurulum yapmanızı istiyor. Bu nedenle normal bir kullanıcı oluşturmanız ve sudoers’a eklemeniz gerekiyor. Yine setup sırasında, VM üzerinde “virtualization enable” mı diye bakıyor. Bu nedenle VM’in CPU konfigürasyonunda “virtualization”ın kullanılabilir olduğundan emin olmanız gerekiyor.
Setup sonrası, “crc start” komutunu çalıştırmamız gerekiyor. Bu işlem sırasında, “image pull secret”ı isteyecek. İndirme işlemini yaptığınız sayfadan bu anahtarı laptop/desktop yani çalıştığınız ortama kopyalayın. “crc start” işleminin tamamlanmasını görmek için biraz sabır gerekiyor. Biraz bekliyorsunuz.
“crc” path’i, PATH değişkeninize eklemek için gerekli komutu, “crc oc-env” çıktısından alabilirsiniz.
”Shell”in konfigürasyonu için eval $(crc oc-env) komutunu çalıştırabilirsiniz.
Kimlik bilgilerini almak için “crc console –credentials” komutunu çalıştırabiliriz.
“kubadmin” olarak komut satırından login olalım.
“oc get co” komutuyla, Openshift Cluster operatörlerini kontrol edebiliriz.
Komut satırıyla devam ediyor olacağım fakat GUI üzerinden de bağlandığınızda alıştığımız aşağıdaki çekici ekranlar geliyor. Web tarayıcıdan https://console-openshift-console.apps-crc.testing adresine kubeadmin kullanıcı ismi ve şifresiyle bağlandım.
Yazının çok uzamaması için bir kaç komut çıktısı daha ekleyerek devamını ikinci bölümde yazacağım sözüyle bugün yapacağım aktarımları tamamlıyor olacağım.
“oc help” komutu en çok kullanacağımız komutlardan birisi. “oc <command> –help” ile oc ile kullanacağınız komutlarla ilgili daha detaylı bilgi alabilirsiniz. Aşağıda “oc create –help” çıktısı var mesela.
İkinci bölümde komut satırından proje oluşturacağız, Kubernates kaynaklarının konfigürasyonunu yapacağız. Kullanıcı oluşturma, silme, kaynaklara erişim yetkilerini tanımlama, network bileşenlerini konfigürasyonunu, uygulamaların ölçeklendirilmesi gibi işlemleri yapıyor olacağız. Sonra GUI üzerinden de devam ederiz.
Asiye Yiğit 3 Ekim 2020 Cumartesi
Kaynakça:
https://docs.openshift.com/container-platform/4.5/welcome/index.html
https://developers.redhat.com/products/codeready-containers/overview
https://access.redhat.com/documentation/en-us/red_hat_codeready_containers/1.16/html/getting_started_guide/index
https://developers.redhat.com/blog/2020/09/09/install-red-hat-openshift-operators-on-your-laptop-using-red-hat-codeready-containers-and-red-hat-marketplace/
Red Hat Certified Specialist in OpenShift 4.2 Administration Exam Prep (ex280) – Linux Academy
Leave A Comment