Merhaba;

Hitachi Las Vegas etkinliği sonrası, Hitachi’nin anons ettiği VSP (“Virtual Storage Platform”) 5000 ile ilgili bir yazı hazırlamak istedim. Öncelikle, 8-10 Ekim arası düzenlenen bu faydalı etkinlik için emeği geçen herkese teşekkür etmek istiyorum.

Günümüzde organizasyonlar, dijital dönüşüm kapsamında, büyüyen veri ekonomisi ile birlikte gelen, gelişen yeni kurallara altyapılarını uyarlamak zorundalar. AI tabanlı uygulamalar, verinin gerçek zamanlı işlenmesi ihtiyaçları, entegre ve daha akıllı yapıları   zaruri hale getirmiş durumdadır. Altyapımız, artan veri için rahatlıkla ölçeklenebilirken, tüm veri türlerini, tüm veri kaynaklarını depolayabilmeli,  işleyebilmeli, ve yönetebilmelidir. Organizasyonlar, geleceğin beklentilerini karşılayacak, yeni mimarileri, yeni iş yüklerini destekleyecek yapılar için yoğun çalışmalar yapmaktadır.

Biliyorsunuz, “core” yapılardan bahsederken, “cloud” yapılarından bahsetmeye başladık. Şimdi de “edge” terimi hayatımıza girdi. Bizi zorlayan en önemli konulardan birisi, rakiplerimize karşı avantaj yakalayabilmek için, topladığımız veriler üzerinde kısa süreler içerisinde analitik çalıştırabilmek ve aklllı görüşler alarak iş kurallarımızı geliştirmek, yenilemek, modern ihtiyaçlara hızlıca çözüm üretebilmektir. Mevcut iş yüklerimizin performansını artırmayı hedeflerken, IoT verisi, akan veri gibi modern iş yükleri içinde altyapımızı uygun hale getirmemiz gerekmektedir. Bu nedenle ölçeklenebilir hızlı depolama birimlerine ihtiyacımız vardır. NVMe (“nonvolatile memory express”) yapılarıyla güçlendirilmiş depolama birimleri artık olmaz ise olmazlarımızın arasındadır. En hızlı NVMe yapısına sahip olan Hitachi Virtual Storage Platform 5000 serisi, 21M IOPS sunabilmekte ve 70 µs gecikme süresi (“latency”) ile sınıfının en iyi değerine ulaşabilmektedir. Rakiplerine göre 1.4 kat daha fazla hıza sahiptir.

Yazımın başında da belirttiğim gibi, bugünün ve yarının iş ihtiyaçlarını karşılayabilmek için öyle bir djital altyapıya sahip olmalısınız ki, bu altyapı, verinin tetiklediği her türlü iş yükünü destekleyebilecek şekilde güncellenebilmeli ve ölçeklendirilebilmelidir.  Hitachi VSP 5000, 69PB’lık kapasitesi ile büyük veri analitik iş yüklerini çalıştırabilmektedir. VSP 5000, veri üzerindeki görüşleri ve elbette bu görüşlerin iş kurallarına dönüşmesini en hızlı şekilde yapabilmek için tasarlanmış bir yapıdır. Hitachi’nin Pentaho veri entegrasyonu ve analitik platformu, VSP 5000’nin sunduğu 21M IOPS’u tam olarak kullanabilmektedir.

Altyapımız, ihtiyaç duyduğunuz iş yüklerine göre esnek ve genişletilebilir olmalıdır. Bu sayede, tam olarak ihtiyacımızı satın alabiliyor olacağız. VSP 5000, NVMe, SSD, SCSI SAS SSD, HDD karışık yapısını tek bir ortamda desteklemektedir. VSP 5000, kapasite olarak büyürken, performans olarakta artış sağlayabilecek bir platform olarak karşımıza çıkmaktadır.

No alt text provided for this image

Altyapınızın TCO (“Total Cost of Ownership”) değerini geliştirmek için, mevcut servislerinizin yaşam döngüsünü genişletebiliyor olmanız gerekir. Depolama birimi sanallaştırma bileşeni, birden fazla depolama biriminiz için tek bir yönetim kontrol noktası sağlar. Bu sayede yönetimsel verimliliği artıracağınız gibi yaşlanan depolama birimlerinizide yeni yetenekleri kullanabilecek şekilde genişletebilirsiniz.

No alt text provided for this image

VSP 5000 ile ortalamada %40 oranında TCO değerinde düşüş sağlayabilirsiniz, %60 oranında depolama biriminin daha etkin kullanabilirsiniz, %38 daha fazla tekilleştirme performansı yakalayabilirsiniz.

Yönetimsel operasyonlar, depolama biriminin provizyonlanması, performans optimizasyonu IT çalışanları için hiç bitmeyen tekrar eden görevlerden oluşur. Bu tarz işlemler, IT çalışanlarınının kendilerini geliştirmelerinin önüne geçebilmektedir. AI teknolojilerinin kullanılabildiği yönetimsel operasyonlar sayesinde, IT’nin operasyonel verimliliği artırılabilmektedir. Sürekli devam eden veri Merkezi operasyonları, makine öğrenmesi sayesinde verinin tetiklediği önerilere dönüşebilmekte ve otomasyon sürecini geliştirmektedir. Entegrasyonu sağlanmış IT analitiği ve otomasyonu, veri yolunun uçtan uca gözlemlenmesi, akıllı provizyonlama, problem çözümlerinde iyileştirme gibi ihtiyaç duyduğumuz pek çok özelliği VSP 5000 ile kullanabiliriz. Hitachi Ops Center, Hitachi’nin AI tetikli altyapısının temelini oluşturur. Ops Center ile, Hitachi depolama birimi altyapısını yönetebilir, optimize edebilir, altyapının otomasyonunu sağlayabilir, planlayabilir, hata analizini yapabilir ve hatta bu altyapıyı koruyabilirsiniz.

No alt text provided for this image

VSP 5000 ile, verinin doğru yerde, doğru zamanda ve doğru lokasyonda olmasını sağlayabilirsiniz. VSP 5000, 69PB raw kapasiteye sahipken performans olarak 21 Milyon IOPS’a çıkabilmekte ve cevaplama süreleri 70 µ saniyeler mertebesine inebilmektedir. VSP 5000 serisi, VSP 5100, VSP 5500, VSP 5100H ve VSP 5500H modellerinden oluşur.

Özellikleri oldukça etkileyici görünen bu seri benim görüşüme göre mutlaka şık veri merkezlerimizde yeri almaya başlamalıdır.

11 Ekim 2019 – Las Vegas – Asiye Yiğit

Kaynakça:

https://www.hitachivantara.com/en-us/pdf/ebook/five-challenges-to-solve-when-modernizing-your-infrastructure-ebook.pdf