Merhaba;
Bugün sizlere Veritas Access ürünüyle ilgili bilgi aktarmaya çalışacağım.
Veritas Access, yapısal olmayan veri iş yükleri için yüksek performanslı, maliyet avantajlı, yazılım tabanlı bir depolama alanı sunar. Veritas Access’i, yazılım tabanlı, yapısal olmayan, ölçeklenebilir (scale-out) bir NAS çözümü olarak düşünebiliriz. NFS, Oracle Direct NFS, CIFS, FTP, SMB, S3, iSCSI target gibi popüler protokolleri destekler.
Enterprise Vault’un arşiv verisi için WORM primary depolama birimi olarak konfigüre edilebilir.
WORM özelliği, NFS üzerinden desteklenir. Tek bir isim alanı (namespace) içinde büyük kapasiteli veriyi saklamak için idealdir. Maksimum dosya sistemi büyüklüğü 3PB’dır.
Bulut servislerini, depolama birimi katmanı olarak destekler. Katmanlar arasında veriyi taşıyabilirsiniz. Dosya ismindeki desenlere göre, dosyanın erişildiği veya değiştirildiği zamana göre taşıma kuralları tanımlayabilirsiniz. On-prem’de olan verinizi, Amazon S3, Amazon Glacier, AWS, Azure, Google, Alibaba, Veritas Access S3, IBM Cloud Object Storage alanlarına taşıyabilirsiniz.
Veritas Access, aşağıdaki özellikleri destekler.
SmartIO: SSD üzerinde “read” ve “writeback” önbelleği fonksiyonu.
SmartTier: Farklı disk mimarileri arasında veri taşıyabilme fonksiyonu.
Snapshot teknolojisi.
Dosya sistemi üzerinde, post-prosess tekilleştirme fonksiyonu.
Sıkıştırma algoritmaları.
NFS kullanımında, EC log opsiyon ile “Erasure-Coding” özelliği.
OpenDedup.
“OpenStack Cinder” entegrasyonu ile “Openstack instance”ların Veritas Access tarafından sağlanan depolama biriminde çalışabilmesi.
“OpenStack Manila” entegrasyonuyla “Veritas Access” dosya sisteminin, “OpenStack Manila” üzerinde çalışan sanal sistemlere paylaştırılabilmesi.
Kota tanımlayabilme.
IP Network üzerinden periyodik replikasyon özelliği.
LDAP, NIS ve AD entegrasyonu.
İş yükleri özelinde optimizasyon (sanal Sistemler, media sunucu ve diğer iş yükleri).
Aktif-aktif çalışan servisler için, sanal IP üzerinden, “Access Cluster” içindeki farklı node’lara gelen isteklerin dağıtılabilmesi.
“Veritas Access 3340 Appliance”, 5594 TB’a kadar çıkabilir. 2RU’luk 2 tane “Compute node”dan oluşur. Yapıya en az bir tane “primary” depolama birimi eklemek gerekir. Toplamda 4 tane disk depolama birimi eklenebilir (primary disk shelf dahil). “Compute node”lar, SAS3 kablo ile primary depolama birimi üzerinde olan “RAID controller”lara bağlanır. Base bellek konfigürasyonu 192GB’dır. 1536 GB’a kadar yükseltilebilir.
Şekil 1. Veritas Access 3340 Appliance
Veritas Access 3340 Appliance’ın yönetim arabirimlerinden birisi, “Access Appliance Shell Menu”dür. Donanımın ilk konfigürasyonunu, Network yapılandırmasını, “Appliance” kullanıcı yönetimini bu menu üzerinden yapabilirsiniz. Bu arabirime,eth0 (NIC1) üzerinden 192.168.229.233 IP’si ile erişebilirsiniz. Network konfigürasyonu sonrası bu arabirim, eth1 üzerinde kullanılır olur. Bu arabirime, ssh, Veritas Remote Management Console, fiziksel klavye ve monitor ile ulaşılabilir.
Appliance’a Network arabirim üzerinden erişilemez olduğunda IPMI port üzerinden ulaşılabilir. IPMI port, Appliance cevap vermiyorsa, tamamen kapalıysa, Appliance’ı açmak, kapamak ve yeniden başlatmak için kullanılır. Ek olarak, Appliance’ın donanımsal sağlık durumunu gözlemlemek için IPMI port kullanılabilir.
Access yazılımını yönetmek için Veritas Access GUI kullanılır. Disk pool’larını, dosya sistemlerini oluşturmak için, GUI’yi kullanabilirsiniz. “Cluster” konfigürasyonu tamamlandığında, http://consoleIP:14161/ üzerinden GUI’ye ulaşabilirsiniz. “Cluster” konfigürasyonu tamamlandıktan sonra “Veritas Access Command Line” arabirimine console IP’si üzerinden ssh ile ulaşabilirsiniz.
“Veritas Access Appliance”, Veritas tarafından özelleştirilmiş RHEL İşletim sistemini kullanır. Güvenlik amacıyla sadece ihtiyaç duyulan paketler ve servislerden oluşur. “Symantec Data Center Security” yazılımını içerir. Düzenli olarak zaafiyet taraması yapılır (Nessus, QualysGuard) ve gerekli olduğunda EEB’ler (Emergency Engineering Binary) uygulanır. DoS ataklarını önlemek için kernel’i özelleştirilmiştir. Veriye erişim denetlenmektedir. “Login” ve geri dönüş “restore” işlemleri gerçek-zamanlı takip edilmektedir.
“Veritas Appliance Management Console”, birden fazla “Appliance” için merkezi yönetim arabirimi sağlar. “Appliance Management Server (AMS)” üzerinde çalışır. AMS üzerinden “Appliance”ları ekleyebilir veya çıkarabilirsiniz. “Console” üzerinden seçtiğiniz “Appliance”ları aynı anda upgrade edebilirsiniz. Seçtiğiniz “Appliance”lara EEB’leri aynı anda uygulayabilirsiniz. Appliance, AMS olarak konfigüre edilebilir.
Bu yazımda Veritas Access ürününün çarpıcı özelliklerini belirtmeye çalıştım. Herhangi bir sorunuz olursa support@gantek.com adresine gönderebilirsiniz.
Asiye Yigit – 12 Nisan 2019
Leave A Comment