Merhaba;

Hitachi Next 2019 etkinliğinden sonra iki tane yazı yayınlamıştım. Bu iki yazının konusu, VSP 5000 ve “Sınır Bilişim” hakkındaydı. Aşağıda Linkedin’de olan linklerini bulabilirsiniz.

https://www.linkedin.com/pulse/hitachi-vsp-5000-asiye-yigit/

https://www.linkedin.com/pulse/sınır-bilişim-asiye-yigit/

Etkinlikte anons edilen önemli bir platform daha vardı: Lumada. Lumada, “illuminate” ve “data” kelimelerinden oluşturulmuş. İsim, bu platformla ilgili misyonu aslında tanımlıyor. Platformun misyonu, elimizdeki büyük çaplı verinin içeriğine ışık tutmak, aradaki potansiyel korelasyonları bulmak ve sonucu olarakta, yaptığımız işe pozitif katkılar sağlayacak değerli öngörüleri ortaya çıkarabilmek. Lumada’yı farklı kelimelerle şu şekilde de özetleyebiliriz: dijital yenilenmeyi tetikleyen servis ve teknolojilerden oluşan gelişmiş dijital bir çözüm.

IoT’nin yaygınlaşması nedeniyle, iş üreticilerinin ve tüketicilerin ürettiği veri hızla artmaktadır. Bu veri, bizim yeni öngörüler çıkarabileceğimiz çok değerli bir kaynağımız. Bu verinin doğru şekilde depolanması, analiz edilmesi, doğru analitiklerin çalıştırılması ve çıktı olarakta işimize katkı sağlayacak değerli görüşlerin ortaya çıkarılması gerekmektedir.

No alt text provided for this image

Şekil 1. Lumada platform.

Bu platform ile, kompleks iş süreçlerimizdeki henüz gizli kalmış durumları ortaya çıkarabiliriz. Bu ilk adımda müşteri ile ortak bir çalışma yapılmaktadır. Ardından, AI ve diğer teknolojiler kullanılarak problemleri çözmek amaçlı bir hipotez oluşturulmaktadır. Hipoteze bağlı olarak, çözümün  ilk prototipi oluşturulmaktadır. Bu prototipin etkililiği ve uygulanabilirliği, Hitachi Competency Center tarafından doğrulanmaktadır.  Şekil 1.’de bu ilk adım, “Co-creation” olarak isimlendirilmektedir.

No alt text provided for this image

Şekil 2. “Co-creation” adımı.

Şekil 2.’de “Co-creation” adımının detaylı görseli yer almaktadır. Süreç şu adımlardan oluşmaktadır: müşterinin yaşadığı problemlerin belirlenmesi, analiz edilmesi, ardından bir hipotezin oluşturulması, hipoteze dayalı prototipin testlere tabii tutulması ve ardından çözümün dağıtımı ve implementasyonu. Bu sayede, yepyeni stratejiler ve metodolojiler gerçekleştirebileceğiz.

Şekil 1.’de Lumada’nın içinde gördüğümüz ikinci başlık: alan uzmanlığıdır. Lumada’nın sağladığı alan uzmanlığı,  Hitachi’nin portföyünde bulunan çok sayıdaki müşteri durumunun hızlıca ve güvenilir şekilde bizim yaşadığımız duruma da uyarlanabilmesi halini ifade etmektedir. Hitachi’nin endüstri spesifik uzmanlığı, iş süreçleri bilgisi müşterilerle ortak çalışmayla pek çok farklı alana uyarlanabilir.

Şekil 1.’de Lumada içinde üçüncü bileşen olarak platform servisleri, mimarisi ve teknolojilerini görmekteyiz. Lumada sahip olduğu çekirdek platform servisleri, güvenilir mimariler ve teknolojiler sayesinde, gelişmiş seviyedeki dijital çözümlerinizi kolayca yaygınlaştırmanızı ve implementasyon süreçlerinizin hızlıca üstesinden gelmenizi sağlar. Lumada, Lumada IoT platformunu oluşturan altı ana katmandan oluşur: Edge, Core, Data Management, Analytics, Studio ve Foundary. Bu katmanlar topluca, bir yazılım paltformu olarak görev alır. Bu yazılım platformu, akıllı, birleştirilebilir, güvenli ve esnek özellikleriyle güçlü bir çözüm olarak karşımıza çıkmaktadır. Lumada IoT platform, sahip olduğu en iyi analitik teknolojileriyle, varlık yönetme fonksiyonlarıyla yönetimsel sorunlarınızı çözmenize olanak sağlamaktadır (Şekil 3.).

No alt text provided for this image

Şekil 3. Lumada IoT Platform.

Neden akıllı kelimesini kullandık, ileri düzeydeki analitik teknikleri, makine öğrenmesi, asset avatar, 360 derece görüş ve aksiyona dönüştürülebilir öngörüler oluşturmanızı sağlamaktadır.

Neden birleştirilebilir? Açık mimari yapısıyla aşina olduğunuz 3. Parti teknolojilerle kolayca entegre olabilir ve sizin çok daha anlamlı sonuçlar çıkarmanızı sağlar.

Varlıklarımızın ve verimizin güvenliğini sağlarken kimlik ve erişim yönetimi de sunduğu için güvenlidir.

Müşterilerimizin ihtiyaçlarına göre, on-prem veya bulut üzerinde çalışabildiği için esnektir.

Lumada, IoT ve operasyon zekası için dört farklı seçenek sunuyor: “Lumada Edge Intelligence”, “Lumada Maintenance Insights”, “Lumada Manufacturing Insights” ve “Lumada Video Insights”.

“Lumada Edge Intelligence” sayesinde, endüstriyel operasyonlarınızdaki kritik olaylara olan dönüş zamanınız kısalmaktadır. Yerel veri yönetimi maliyetlerinizi azaltırken, IoT operasyonlarınızın kaliteli devamlılığını da sağlamış olursunuz (Şekil 4.).

No alt text provided for this image

Şekil 4. Lumada Edge Intelligence

“Lumada Maintenance Insights”  ile, derin veri bilimi ve makine öğrenmesi sayesinde varlıklarınızın bakımını ve operasyonunu daha etkili şekilde yapabilirsiniz.

“Lumada Manufacturing Insights”, AI özelliklerinin kullanılabildiği bir endüstriyel analitik sunar.

“Lumada Video Insights”, video görüntülerinizi öngörülere, görüşlere çevirebilir. Videolarınızı IoT ve iş verinizle birleştirerek geniş kapsamlı bir aklı, operasyonlarınızda ve iş süreçlerinizde kullanabilirsiniz. Video zekası için iki tane uygulama var: “Hitachi Video Analytics”  ve “Hitachi Visualization Suite”. “Hitachi Video Analytics” ile bilgisayar görüşü ve makine öğrenmesi kulanarak, videolardan alarmlar ve öngörüler, görüşler oluşturabilirsiniz. “Hitachi Visualization Suite” ile tek bir pencereden birbirine hiç benzemeyen videoları, IoT verilerini, istatiksel verinizi, iş verinizi analiz edebilirsiniz.

Global IoT marketinin VP’si Ravi Chalaka, çekirdek veri servislerimizi HDS içinde konumlandırabileceğimizi belirtiyor. Analitk için Pentaho, IoT framework içinse Lumada kullanışlı iki çözüm olarak karşımıza çıkıyor.

Lumada, dijital ikiz kavramını “asset avatar” ile kullanımımıza sunuyor. Dizayn, test ve analitik için fiziksel varlığın dijital ikizini kullanabilirsiniz. Asset avatar, dijital ikiz kavramından daha öteye geçiyor. Öyleki, cihazın mevcut durumunu, bir önceki durumunu görebiliyorsunuz. Dahası, avatralar birbirinden öğrenebilmektedir.

Umarım, Lumada ile ilgili yazdığım bu genel bilgilendirme yazısı ile biraz da olsa çözümün bizlere ne tür avantajlar sunabileceğini anlatabilmişimdir.

Asiye Yiğit – 20 Ekim 2019 Pazar

Kaynakça:

https://www.hitachi.com/products/it/lumada/global/en/download/data/lumada_leaflet.pdf

https://www.iotworldtoday.com/2019/09/18/with-lumada-iot-platform-offerings-hitachi-connects-the-dots/

https://community.hitachivantara.com/s/article/lumada-asset-avatar

https://searchitoperations.techtarget.com/definition/IT-OT-convergence

https://epnext.com/hitachi-vantaraya-odul/

https://www.hitachivantara.com/en-us/products/iot.html

https://siliconangle.com/2017/09/19/hitachi-rolls-pentaho-hds-new-unit-targeting-industrial-iot/

https://www.hitachivantara.com/en-us/news-resources/press-releases/2019/gl190910.html