Merhaba;

Verinin artık bizim süper kahramanımızın olduğu günümüzde, gerçekten veriyi etkili şekilde kullanabiliyor muyuz? Büyük verinin işlenmesi ile ilgili zorlukları aşabiliyor ve bunun sonucu olarak verinin bize ne söylediğini anlayabiliyor ve bu bilgiler ışığında gerekli aksiyonları alabiliyor muyuz?

Elimizdeki çok büyük veriyi eğer akıllıca işleyemezsek, işimizle ilgili gelişmemize engel teşkil eden noktaları belirleyemez, verinin bize söylediği eğilimleri anlayamaz ve elbette sonucu olarakta doğru aksiyonları alamayız.

Geleneksel alarm mekanizmaları, önemli gördüğümüz bir parametre veya parametreler, bir eşik değere ulaştığında uyarılar gönderir ve aslında bu aşamada ilgili problemin/problemlerin işimize olan etkileri kendini göstermeye başlamıştır bile. Verilerin nabzını etkili bir şekilde tutmazsak, öngörülerimiz hatalı olacaktır ve bu durumda, hem parasal hem de farklı kayıplar yaşamamıza neden olacaktır. Aslında daha da önemlisi, veriden, doğru zamanda doğru bilgiyi elde edemezsek, önümüzdeki pek çok karlı ve değerli fırsatı da kaçırmış olacağız.

Bugün, benim de yeni tanıştığım fakat okudukça etkilendiğim gelişmiş anomali algılama sistemi olarak tanımlayacağım CrunchMetrics’den bahsedeceğim. CrunchMetrics, AI-ML tabanlı tekniklerle istatistiksel yöntemleri bir araya getirerek, veriyi dikkatli bir şekilde analiz etmekte ve işimizi derinden etkileyebilecek olaylar konusunda bizi bilgilendirmektedir. Biraz ruhani bir terim olacak ama, bilinmeyeni bilmek, tespit edilmesi zor anomalileri belirlemek, karlı kalabilmek için yatırım yapacağımız yeni alanları tespit etmek, yepyeni fırsatları keşfetmek, trendlere odaklanmak, işimizle ilgili kritik olayları, gerçek-zamana çok yakın olarak bulmak , bu platformu öne çıkaran avantajlar olarak karşımıza çıkıyor. Ek olarak, kullandıkça öde modeliyle, ölçeklenebilir güçlü bir SaaS platform da sunuyor. Elbette on-prem kurulabiliyor.

CrunchMetrics platformunun güçlü yönleri, otomatik gerçek zamanlı algılama, AI ve ML ile güçlendirilmiş, kendi kendine öğrenme algoritmaları, eksiksiz bütünleşme, esnek çıkış noktaları olarak sayılabilir.

Telekom sektöründe azalan marjlara ve artan maliyet baskılarına rağmen rekabetçi kalabilmek için anomali tespiti kullanmanın açıktır ki pek çok faydası olacaktır. Gelişmiş anomali tespiti sayesinde perakende ve e-ticaret işlerinizi daha karlı hale getirebilir, yeni trendleri yakalayabilirsiniz. Aynı şekilde FinTech’ler için de anormalliklerin tespit edilmesi çok önemlidir. Platform, ağırlıklı olarak bu üç sektörü (telekom, perakende/e-ticaret, Fintech) adreslesede, diğer sektörlerde de kullanım alanları buluyor.

İşletmemizin sağlığını ve etkinliğini ölçmek için eşik tabanlı uyarılar yerine, verilerimizin bize söylediği gizli eğilimleri zamanında ve etkin bir şekilde belirlemeye olanak sağlayan yapay zeka odaklı bağlamsal anormalliklere bakmak çok daha doğru olacaktır.

İşletmemiz kötü yönde etkilenmeden önce, anormallikleri neredeyse gerçek zamanlı olarak belirlemek ve elbette sonucu olarakta anormalliklerin, işimizin üzerindeki etkilerini en aza indirgeyebilmek sanırım hepimizin rüyası olsa gerek.

Artırılmış analitik (“augmented analytics”) teknikleriyle desteklenen otomatik analiz keşfi ile karşımızdaki yeni olasılıkları keşfederek verilerimizden çıkarılabilecek gizli fırsatlarla karlılığımızı, etki alanımızı artırmamız elbette çok mümkün.

Günümüzde endüstrilerin hızlı dijitalleşmeleri sonucunda veri hacimleri inanılmaz derecede arttı. Son on yılda toplanan veri mikatrı, şu anda nerdeyse birkaç saat içinde oluşturuluyor. Firmalar, bu verileri yakalabilmek ve saklayabilmek için yoğun bir şekilde çaba sarfediyorlar. Buna rağmen, bu verilerle neler yapıldığını derinlemesine araştırdığımızda, bu kadar büyük miktarda veriyi zamanında ve etkin kullanabilme mekanizmalarının tam yapılandırılamamış olduğunu görüyoruz. Verileri anlamlı bilgilere dönüştürmeye yardımcı olan karmaşık BI araçları, elbette mevcut, fakat bugün verilerin üretildiği hacimlerde ve hızda, maalesef yeterli olamamaktadır.

CrunchMetrics, yapay zeka (AI) ve makine öğrenmesi teknolojileriyle desteklenen anomali tespiti mekanizması sayesinde ‘İş Fırsatı Keşfi’ sağlayan bir SaaS platformudur. Tanımlanması geleneksel yöntemlerle neredeyse imkansız olan iş fırsatlarını tam olarak tespit etmeye yardımcı olur. CrunchMetrics, ‘normal’ davranışın ne olduğunu anlamak ve belirlemek için geçmişteki verilerden öğrenir. Ardından anormallikler olarak tanımladığı ‘anormal’ kalıpları saptayabilmek için veri akışlarını sürekli olarak izler. Ayrıca, bu anomalileri bağlamsal bir şekilde analiz eder ve gerçekten iş açısından kritik bir olay olup olmadığını anlamak için anomalileri, kurumdaki farklı veri sinyalleriyle ilişkilendirir. Tanımlanan olaylar gerçek zamanlı olarak üretilir ve paydaşların anında bilgilendirilmesi sağlanarak hızlıca aksiyon almaları tetiklenir, bu sayede, anomalilerin iş üzerindeki etkisi etkin bir şekilde ve elbette zamanında en aza indirgenmiş olur.

CrunchMetrics’in otomatik, gerçek zamanlı algılama yeteneği sayesinde, büyük ve karmaşık veri kümeleri hatasız şekilde işlenebilir, gerçek zamanlı algılama ve alarm oluşturma yapısını mümkün kılarak tam otomatik anomali algılaması sağlar.

Platformun AI, ML teknolojileriyle donatılmış olması sayesinde, mevcut verileri yorumlayabilme, anlamlı ve tematik bilgiler elde edebilme kabiliyeti kazanan CrunchMetrics, pek çok farklı kullanım alanlarınada uygulanabilir.

Kendi kendine öğrenen algoritmalarla güçlendirilmiş CrunchMetrics, her yeni olaydan elde edilen kavrayışlara göre otomatik olarak evrimleşebilme, gelişebilme özelliğiyle kendini farklı kılıyor. Veritabanı büyüdükçe, keşfedilen örüntülerin sayısı da artmakta ve bu sayede daha doğru ve tutarlı çıktılar oluşabilmektedir.

CrunchMetrics’in kusursuz entegrasyon özelliği ile ister veri ambarı, ister karmaşık BI sistemi olsun, mevcut sistemlerinizle sorunsuz bir şekilde bütünleşir. Bu bütünleşme, web servisleri veya API’ler gibi temel ve basit mekanizmalar aracılığıyla sağlanır.

Esnek çıkış kanallarına sahip olan CrunchMetrics, oluşturduğu çıktılarla mevcut farklı pek çok iş akışı sistemlerinizi besleyebilmektedir. İhtiyacınıza göre dahili, sezgisel, kullanımı kolay GUI’den yararlanabileceğiniz gibi çıktıyı mevcut iş akışı sistemlerinize veya çağrı sistemlerinize yönlendirebilirsiniz. Sahtecilik tespitine tamamlayıcı bir çözüm olarak, anomali tespitini yapabilmek için lider sahtekarlık tespit sistemleriyle de entegrasyonunu sağlayabilirsiniz.

Dikey agnostik çözümleri sayesinde ister Telekom, Perakende, FinTech veya diğer herhangi bir önde gelen dikey olsun, CrunchMetrics, anomali tespiti ile yüksek değerli iş olaylarını keşfetmenize yardımcı olabileceği yeterli kullanım alanları sağlayabilmektedir.

Şekil 1.’de CrunchMetrics’in anomali tespiti için kullandığı yaklaşımı görebiliriz. Yukarda bahsettiğimiz gibi, öncelikle normal davranış belirlenmekte, anomaliler geçmiş veri baz alınarak keşfedilmekte, daha tutarlı sonuç için diğer veri kaynaklarıyla korelasyon yapılmakta ve sonucu olarakta işi etkileyecek anomaliler konusunda gerekli bilgilendirmeler yapılmaktadır.

Şekil 1. CrunchMetric’in anomali tespiti yaklaşımı.

 

CrunchMetrics’in yoğun olarak kullanıldığı üç dikeyden bahsettik: Telekom, Perakende ve FinTech. Her bir dikey için ne tür kullanım alanları olduğunu kısaca özetlemek istiyorum.

Telekom sektöründe ne tür kullanım alanları oluşturabiliriz?

“Network Operasyonları”: CrunchMetrics’in ağ altyapısındaki anormallikleri izleme ve algılama yeteneği sayesinde daha iyi görünürlük ve kontrol sağlanarak ağ operasyon ekiplerinin zamanında aksiyon almaları kolaylaştırılır. Böylelikle hem verimlilikleri artırılmış olur hem de ve müşteri deneyimi kalitesi iyileştirilmiş olur.

“Müşteri Deneyimi”: Müşteri Deneyimi olaylarındaki anormallikler izlenerek tespit edilir. Bu sayede operatörler, müşteri ihtiyaçlarıyla ilgili endişelerini proaktif olarak ele alabilir ve böylece Müşteri Deneyimi bölümünün kalitesini arttırabilir.

“Toptan Satış Birimi”: Toptan satış trafiği üzerindeki anormallikleri tespit edebilmek ve bu anormallikleri ortadan kaldırmak için aksiyon alınabilmesi, iş ekiplerinin ortaklarıyla olan ilişkilerini geliştirmelerine ve toptan satış sahtekarlığını proaktif olarak ele alabilmelerine imkan sağlar.

“Gelir Raporlama ve Maksimizasyon”: Gelir metriklerindeki anormallikleri izleyebilmek ve tespit edebilmek, gelir trendlerine ve iş performansına, geleneksel BI araçlarının sunduğunun ötesinde daha fazla görünürlük sağlamaya yardımcı olmaktadır.

“Çağrı Merkezi İşlemleri”: Çağrı Merkezi Operasyon metriklerindeki anormallikleri izleyebilmek ve tespit edebilmek, açıktır ki, müşteri deneyimini hiçte küçümsenmeyecek seviyede geliştirecektir.

E-ticaret sektöründe, tüketici davranışındaki anormallikleri belirleyebilmek sadece riskleri azaltmakla kalmaz, aynı zamanda daha fazla ve daha yüklü satışlar yapabilir ve yeni fırsatları keşfederek e-ticarette daha iyi kazanç sağlayabilmeniz için yepyeni yollar açar.

CrunchMetrics; satış, fiyat, satış hacimleri, işlem sayısı ve diğer pek çok metriği izler, coğrafi, demografik ve davranış gibi parametrelerle ilişkilendirerek yeni iş anlayışları sunabilmektedir.

Örneğin, tüketicilerin, alışveriş sepetini terk etmesindeki anormallikleri proaktif olarak izleyebilir ve tespit edebilirsiniz. Bu sayede, tüketici davranışının olası nedenleri daha iyi anlayarak  gelir sızıntılarınızı önleyebilirsiniz.

Perakende sektöründe diğer önemli konu, kar ve zarar (K & Z) KPI’larındaki anormallikleri izleyebilmek ve tespit edebilmektir. Bu sayede, performans faktörleri daha iyi anlaşılabilir ve eş zamanlı olarak düzeltici önlemler alınması sağlanabilir. Elbette,  ekiplerin hedeflenen (K & Z)’ye ulaşması bu sayede çok daha kolay olacaktır.

Stok yönetimi yine çok önemli bir konu ve eğer etkin bir şekilde yapılmazsa ciddi gelir kayıplarına neden olacağı da açıktır. Nadir ürünler için talep değişikliklerindeki anormallikleri izleyebilir ve tespit edebilirsiniz. Bu sayede, ürünlerin kullanılabilirlik durumlarını önemli ölçüde artırabilir ve sonucu olarakta müşteri deneyimini olumlu yönde etkileyebilirsiniz.

Fintek’ler için altyapı metriklerindeki anormallikleri izleyebilmek ve algılayabilmek, günlük operasyonların sağlıklı bir şekilde devam etmesini sağlar.

CrunchMetrics, aslında nerdeyse her sektör için çok fazla kullanım alanında yer alabilecek bir fikirle ortaya çıkıyor.

Açıkcası, yapay zeka temelli analitik ve otomasyon platformu olan CrunchMetrics, sorunların temel nedenini proaktif olarak izlemeye ve tespit etmeye yardımcı olarak şirketlerin; tedarik zinciri, pazarlama, ticaret gibi çoklu e-ticaret işlevlerinin verimliliğini optimize etmelerini sağlar ve sonucu olarakta elbette genel marka deneyimini etkiler.

Yazdıklarımızı özetleyecek olursak, CrunchMetrics, sizi gerçek zamanlı olarak uyaran ve işinizi korumak ve geliştirmek için anında eylemler planları oluşturmanızı sağlayan en gelişmiş teknoloji anormallik algılama tekniklerini kapsayan kapsamlı bir çözünürlük ve görünürlük yapısı oluşturmanızı sağlar.

CrunchMetrics, makine ve derin öğrenme tabanlı patentli algoritmalar sayesinde geçmiş verileri inceleyerek anormallikleri tespit etmek için sisteminizi proaktif olarak izlemenize imkan sağlar. Yapay zeka özellikli, kendi kendini uyarlayan algoritmalar sayesinde tüm metriklerinizi gerçek zamanlı izleyebilirsiniz.

CrunchMetrics, Subex Limited’in yüzde yüz iştiraki olan Subex Digital LLP’nin bir bölümüdür. Subex ile yıllardır, Telekom sektöründe gelir güvencesi, sahtekarlık yönetimi, ara bağlantı faturalama çözümleriyle ilgili çalışıyoruz. Subex’e olan güvenimiz, çözümün gücüylede birleşince, CrunchMetrics’de ürün portföyümüze aldık. Gantek olarak bu ürünle ilgili size demo yapabilir, sizin belirleyeceğiniz veya bizlerin önereceği kullanım alanlarına özel PoC çalışmaları başlatabiliriz. Açıkcası, ürünle ilgili değerli görüşlerinizi ve yorumlarınızı da dört gözle bekliyor olacağım.

Asiye Yiğit – 21 Haziran 2020 Pazar