Merhaba Arkadaşlar;

Bugün sizlerle daha önce detaylı teorik bilgilendirme yaptığım “Oracle Ravello Cloud” servisi ile ilgili pratik bir çalışma yapacağız. Gantek veri merkezinde ESX üzerinde çalışan “terry” isimli Red Hat 7 VM sistemini Oracle Ravello sistemine aktaracak, ssh üzerinden “Oracle Ravello Cloud” üzerine taşıdığımız sistemimize bağlantı yapacağız.

Öncelikle “Oracle Ravello” sisteminin GUI görünümüne bir göz atalım. Şekil 1.’de “Applications”’ı tıkladığımızda gelen ekranı görüyoruz. Bu bölümde organizasyonunuz için oluşturduğunuz “Application” ları görüyor olacaksınız. Ben bu çalışma için “Red Hat 7” isimli bir “Application” oluşturdum.

Şekil 1. “Applications” sekmesi.

“Library” sekmesini tıkladığınız zaman Şekil 2.’deki ekran karşınıza çıkacak. “Blueprints” kısmında uygulama şablonlarını göreceksiniz. “Blueprint” leri kullanarak birden fazla uygulama “instance” ı oluşturabilirsiniz. Aşağıdaki ekranda şu an mevcut “blueprint” leri görebilirsiniz. Ek olarak taşıdığınız VM’den de “bluprint” oluşturabilirsiniz.

 

Şekil 2. “Library” sekmesi

Şekil 3.’de Library >VM seçtiğiniz zaman, kullanabileceğiniz VM şablonlarını görmeketsiniz. İlk sırada, Gantek veri merkezinden “import” işlemini yaptığımız “terry” sistemini görüyoruz.

Şekil 3. Kullanılabilir VM şablonları (Library > VM)

Şekil 4.’de kullanılabilir disk imajlarını görüyorsunuz. ISO dosyalarını import edebileceğiniz gibi mevcut bir VM’in disk imajınıda kopyalayabilirsiniz.

Şekil 4. Disk imaj sekmesi (Library > Disk Image)

Şekil 5.’de “Key Pairs” kütüphanesini görüyorsunuz.  Önerilen yöntem şifreye gerek kalmadan public-private key çiftlerini kullanarak VM’lerinize ulaşmanızdır. “terry” için bir tane oluşturduğum için listede bir tane “terry” isimli “key-pairs” görüyorsunuz.

Şekil 5. “Key Pairs” sekmesi (Library > Key Pairs)

“Oracle Ravello” nun “VM Import Tool”u ile Gantek veri merkezindeki vCenter’a bağlanarak “terry” isimli Red Hat 7 sistemini “Oracle Ravello Cloud” ortamına import ettik.

Şekil 6.’da “Oracle Ravello VM Import Tool” un giriş ekranı görülmektedir.
Şekil 6. Oracle VM Import Tool

Şekil 7.’de  import işlemine başlangıç ekranını, ilerleme ekranlarını görebilirsiniz.

Şekil7. VM Import Tool

“terry” sistemini import ettikten sonra, “Available VM” kısmında görünür oldu. Sonrasında “terry” sistemini, “Canvas” bölümüne sürükledik. Şekil 8.’de ilgili ekran görünmektedir.

Şekil 8. “terry” VM’in import sonrası etkinleştirilmesi.

“Red Hat 7” olarak oluşturduğunuz “Application” içerisine “terry” VM’ini ekledikten sonra “Actions” kısmından “application”ı başlatabilir ve Şekil 9.’da görüldüğü gibi “console” üzerinden sisteme bağlanabilirsiniz. Yani kendi veri merkezimizde ESX üzerinde bulunan “terry” isimli sistemi “Oracle Ravello cloud” ortamına taşıyarak “cloud” üzerinden sisteme erişmiş olduk.

Şekil 9. “Oracle Ravello Cloud” ortamında “console” üzerinden “terry” sistemine erişim.

Açıkcası kendi “laptop”ımdan sisteme ssh ilede bağlanmak istedim. Bu amaç ile “Oracle Ravello” üzerinde bir ssh servisi oluşturmanız gerekiyor. Şekil 10’da oluşturulan bu servisi görebilirsiniz.

Şekil 10. VM üzerinde ssh servis tanımlaması.

Daha sonra “Library > Key Pairs” kısmından “terry” için “key” oluşturdum. OpenSSH (.pem) formatında oluşan bu dosyayı, putty formatına (.pkk) çevirmek için PuttyGen’i kullandım.  Daha sonra “PuTTY” üzerinden “Oracle Ravello”nun bize verdiği “hostname” üzerinden (VM’in Summary sekmesinde görünmektedir)  bu “.pkk” uzantılı dosyayı kullanarak VM sistemimize ssh üzerinden ulaştık. Şekil 11’de PuTTY’den “terry” sistemine bağlantımız görülmektedir.

Şekil 11. ssh üzerinden “Oracle Ravello Cloud” sistemine taşıdığımız “terry” sistemine bağlantı

İlgili VM’i daha sonra  “Blueprint” olarak kullanılmak üzere kaydedebilirsiniz. Şekil 12’de ilgili ekran görünmektedir.

Şekil 12. VM’in “blueprint” olarak kaydedilmesi.

Yaptıklarımızı özetleyecek olursak, “Oracle Ravello Cloud” sistemi üzerinde “Red Hat 7” isimli “Application” oluşturduk. Bu “Application” içerisine, Gantek veri merkezinde ESX üzerinde çalışan “terry” isimli sistemi “VM Import Tool” ile import ederek ekledik. Kendi “laptop” mızdan ssh ile bu sisteme bağlanmak için, “Cloud” üzerinden sisteme “ssh” servisi ekledik, “key-pairs” ler oluşturduk, PuTTYGen ve PuTTY’de gerekli ayarları yaparak sisteme “ssh” üzerinden ulaştık. Bu yazımda genel olarak “Oracle Ravello Cloud” sisteminden ve kullanımından bahsetmiş oldum. ☺

 

Asiye Yiğit –  8 Mayıs 2017